Wojciech Balczun złożył dymisję ze stanowiska prezesa Kolei Ukraińskich

W środę 9 sierpnia Wojciech Balczun złożył dymisję ze stanowiska prezesa Kolei Ukraińskich. Jak podaje PAP, Balczun podjął taką decyzję ze względów osobistych. Tego samego dnia podanie zostało rozpatrzone i przyjęte przez Radę Ministrów.

– Przyczyną dymisji są osobiste sprawy pana Balczuna – powiedział w środę rano podczas posiedzenia rządu Wołodymyr Hrojsman, premier Ukrainy. Premier podziękował Balczunowi, docenił pozytywne zmiany, które udało się wprowadzić Balczunowi i wyraził nadzieję, że Polak pozostanie doradcą Kolei Ukraińskich.

Tymczasowo do pełnienia obowiązków szefa Kolei Ukraińskich wyznaczony został wiceminister infrastruktury Jewgienij Krawcow. Nowy prezes zostanie wyłoniony w konkursie.

Sam Wojciech Balczun obszernie skomentował swoją dymisję na facebooku:

– Złożyłem rezygnację z funkcji szefa UZ. Pracowałem na Ukrainie kilkanaście miesięcy. Z naszej perspektywy wydaje się, że krótko. Z tamtej, każdy kolejny tydzień był swego rodzaju rekordem. To było najtrudniejsze i najbardziej wymagające biznesowe zadanie w moim życiu – napisał. – Decyzję podjąłem samodzielnie. Zarządzanie to sztafeta, w której co jakiś czas przekazuje się pałeczkę. UZ to firma strategiczna dla Ukrainy i posiadanie obcokrajowca na stanowisku CEO, wiązało się z wieloma formalnymi problemami. Niektóre z nich po prostu z obiektywnych względów były nie do pokonania.

Jednocześnie Balczun oświadczył, że udało mu się polepszyć wyniki finansowe, zmniejszyć zadłużenie przewoźnika i zwiększyć wpływy z jego działalności do budżetu państwa, a także doprowadzić do wzrostu wewnętrznych i tranzytowych przewozów towarowych.

Wojciech Balczun, w przeszłości prezes PKP Cargo, na szefa Kolei Ukraińskich został wybrany w kwietniu zeszłego roku w konkursie zorganizowanym przez poprzedni rząd. Jego zadaniem było przeprowadzenie restrukturyzacji ukraińskiej firmy i uzdrowienie jej finansów.

Dodano: 2017-08-10 09:02:01

INNE Z KATEGORII "aktualnosci"

akceptuję czytaj więcej
grupa MTMrealizacja: