Wojciech Balczun złożył dymisję ze stanowiska prezesa Kolei Ukraińskich
2017-08-10

W środę 9 sierpnia Wojciech Balczun złożył dymisję ze stanowiska prezesa Kolei Ukraińskich. Jak podaje PAP, Balczun podjął taką decyzję ze względów osobistych. Tego samego dnia podanie zostało rozpatrzone i przyjęte przez Radę Ministrów.

– Przyczyną dymisji są osobiste sprawy pana Balczuna – powiedział w środę rano podczas posiedzenia rządu Wołodymyr Hrojsman, premier Ukrainy. Premier podziękował Balczunowi, docenił pozytywne zmiany, które udało się wprowadzić Balczunowi i wyraził nadzieję, że Polak pozostanie doradcą Kolei Ukraińskich.

Tymczasowo do pełnienia obowiązków szefa Kolei Ukraińskich wyznaczony został wiceminister infrastruktury Jewgienij Krawcow. Nowy prezes zostanie wyłoniony w konkursie.

Sam Wojciech Balczun obszernie skomentował swoją dymisję na facebooku:

– Złożyłem rezygnację z funkcji szefa UZ. Pracowałem na Ukrainie kilkanaście miesięcy. Z naszej perspektywy wydaje się, że krótko. Z tamtej, każdy kolejny tydzień był swego rodzaju rekordem. To było najtrudniejsze i najbardziej wymagające biznesowe zadanie w moim życiu – napisał. – Decyzję podjąłem samodzielnie. Zarządzanie to sztafeta, w której co jakiś czas przekazuje się pałeczkę. UZ to firma strategiczna dla Ukrainy i posiadanie obcokrajowca na stanowisku CEO, wiązało się z wieloma formalnymi problemami. Niektóre z nich po prostu z obiektywnych względów były nie do pokonania.

Jednocześnie Balczun oświadczył, że udało mu się polepszyć wyniki finansowe, zmniejszyć zadłużenie przewoźnika i zwiększyć wpływy z jego działalności do budżetu państwa, a także doprowadzić do wzrostu wewnętrznych i tranzytowych przewozów towarowych.

Wojciech Balczun, w przeszłości prezes PKP Cargo, na szefa Kolei Ukraińskich został wybrany w kwietniu zeszłego roku w konkursie zorganizowanym przez poprzedni rząd. Jego zadaniem było przeprowadzenie restrukturyzacji ukraińskiej firmy i uzdrowienie jej finansów.

INNE Z KATEGORII "aktualnosci"

Klauzula informacyjna dotycząca posiadanych danych osobowych oraz ich przetwarzaniu.

Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. informuję, iż:

1. Administratorem Pana/Pani danych osobowych jest Polska Izba Producentów Urządzeń i Usług na Rzecz Kolei z siedzibą w Bydgoszczy, ul. Jana Karola Chodkiewicza 17.
  2. Administrator nie wyznaczył Inspektora Danych Osobowych.
  3. Administrator pozyskuje dane wyłącznie bezpośrednio.
  4. Pana/Pani dane osobowe przetwarzane będą tylko i wyłącznie w celu i zakresie niezbędnym do realizacji kontraktów handlowych. Po zakończeniu ich trwania w innych zgodnych z prawem celach np. w celu zabezpieczenia ewentualnych roszczeń oraz reklamacji.
    a) Pana/Pani dane osobowe będą przekazywane firmom zewnętrznym w celu zabezpieczenia i realizacji kontraktów.
    b) Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego/organizacji międzynarodowej.
  5. Posiada Pan/Pani prawo dostępu do treści swoich danych orz prawo ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, do przenoszenia danych, do wniesienia sprzeciwu, do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  6. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do PUODO gdy uzna, że przetwarzanie Pana/Pani danych osobowych narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.
  7. Pana/Pani dane osobowe nie będą przetwarzane w sposób zautomatyzowany.
  8. Zgoda na przetwarzanie Pana/Pani danych osobowych może zostać przez Pana/Panią wycofana w każdym czasie, poprzez wysłanie maila na adres sekretariat@izbakolei.pl co skutkować będzie usunięciem z bazy Administratora.
  9. Administrator dokłada wszelkich starań, aby zapewnić wszelkie środki fizycznej, technicznej i organizacyjnej ochrony danych osobowych przed ich nieuprawnionym ujawnieniem.

AKCEPTUJĘ
grupa MTMrealizacja: